Bezkofeinová káva: Řešení pro všechny, kdo se musí obejít bez kofeinu

Nechcete nebo nemůžete konzumovat kofein, ale vzdát se kávy je pro vás stejné utrpení jako chodit po světě bez mobilu? Nebojte. Nemusíte si nic odpírat. Stačí vaši oblíbenou kávu nahradit alternativou bez kofeinu. Na chuti to nepoznáte.  

Proč pít kávu bez kofeinu?

Je první otázka lidí, kteří si nedovedou představit život bez klasického kofeinového šálku. Jak vysvětluje Nela Farkašová z Penerini, důvodů pro kávu bez kofeinu je celá řada. Například:

  •         jste těhotná nebo kojíte
  •         máte problémy se srdcem
  •         trpíte na pálení žáhy a žaludeční problémy
  •         jste přecitlivělí na kofein
  •         milujete chuť a vůni kávy a chcete si ji dát i večer, ale bojíte se, že nebudete spát.

blog_bezkofeinová káva

Co je vlastně kofein?

Chemická látka, která stimuluje mozkové buňky. Tím zvyšuje úroveň bdělosti a snižuje únavu. Kofein běžně konzumujeme nejen v kávě, ale také v čaji, kakaových bobech, tedy čokoládě a v kole nebo kolových nápojích. Na lidi má kofein různé účinky. A protože ne všem kofein sedne, je na trhu čím dál častěji k dostání verze decaf neboli káva bez kofeinu. My v Penerini máme bezkofeinovou kávu na e-shopu i v prodejně. 

Jak chutná káva bez kofeinu?

Když vám naši baristé v Penerini udělají espresso z brazilské kávy a espresso z bezkofeinové kávy, na tom, jak vypadá v šálku, na vůni ani na chuti nepoznáte, která je která.

„Nepoznám to ani já, a to jsem odborník,“ usmívá se Nela Farkašová z Penerini.

Dobrý decaf má ale jednu podmínku – dobrou kvalitu vstupních surovin. V Penerini nabízíme kávu importérské firmy Sucafina, která ke zpracování vybírá kávy s výrazným tělem, nízkou kyselostí a výraznou sladkostí. Proces dekofeinizace totiž hořkost a sladkost kávy zjemní. Je to ovšem asi nejčastější omyl kolující o bezkofeinové kávě: že nemá chuť nebo je mdlá. Kdepak. Když máte kvalitní kávu, je ta bezkofeinová jako každá jiná, jenom zbavená kofeinu.

Jak se získává káva bez kofeinu?

Dekofeinizace se dosahuje dvěma metodami: 

  1. chemickou

a

  1. přírodní.

 

Pojďme si obě krátce představit.

Chemických metod je několik a pro dekofeinizaci se používají nejčastěji. Zjednodušeně řečeno se kofein z kávy odstraní tak, že se zrna ponoří do chemické látky, která z nich kofein vytáhne. Hodně společností nabízí bezkofeinovou kávu dekofeinizovanou chemicky, protože tento proces je oproti přírodnímu levný.  

I přírodních metod je několik druhů. Možná jste slyšeli například o švýcarské vodní metodě, která pracuje s vodou a filtračními uhlíkovými zařízeními. My v Penerini nabízíme kávu zpracovanou metodou Sugarcane. Při ní se kofein ze zrn vymývá horkou vodou a ethylacetátem získaným fermentací melasy z cukrové třtiny, který funguje jako rozpouštědlo.

„Jakmile je vymývání kofeinu ukončeno, párou se z kávy očistí zbytky ethylacetátu. Potom se káva vysuší na výslednou vlhkost 10 – 12% v sušících bubnech,“ popisuje Nela Farkašová z Penerini.

 blog_sugarcane coffee method

Jaká metoda dekofeinizace je lepší?

Na vůni ani chuti kávy nepoznáte, jakou metodou z ní vyjmuli kofein. Jak říká Nela Farkašová, bezkofeinová káva získaná přírodní metodou je každopádně šetrnější k životnímu prostředí i k lidskému organismu. Pokud jste těhotná nebo kojíte, je to podle ní určitě lepší volba.

Jak rozeznám chemickou a přírodní decaf kávu?  

Jakou metodou výrobce kávy kofein z ní odstranil, na první pohled nepoznáte. Určitě ne u komoditní kávy.

„U nás v Penerini vás o tom informuje barista nebo se tuto informaci dočtete na balíčku s kávou. U kvalitní kávy by měl být vždycky uveden region a farma, ze které zrna pochází, metoda zpracování, chuťový profil a metoda, na jakou přípravu je káva vhodná plus právě metoda dekofeinizace, pokud je káva bez kofeinu,“ dodává Nela Farkašová.

Je bezkofeinová káva opravdu bez kofeinu?

Uzavřeme tento text odpovědí na druhou nejčastější otázku, kterou v Penerini dostáme. Bezkofeinová káva se sice jmenuje bezkofeinová, ale i v decaf verzi je vždycky malinké množství kofeinu. Chemické metody ho odstraní z kávy zhruba 97%, přírodní téměř sto, stopy v ní ale zůstanou vždycky.  

 

Je ještě něco o bezkofeinové kávě, co jste se v tomto článku nedočetli?

Přijďte se zeptat a ochutnat bezkofeinovou kávu přímo k nám do prodejny.